Thaise zalm

Dit gerechtje ontdekte ik jaren geleden, toen in Nijmegen nog een ‘Waalkade a la carte’ werd georganiseerd. Stap voor stap langs allerlei eettentjes zwerven, om daar te proeven wat de diverse restaurants die Nijmegen rijk is allemaal te bieden hebben. Tussendoor bij een van die tentjes even een drankje doen en dan weer hup naar de volgende. Jammer dat dit er niet meer is. Want het was altijd zo gezellig. En nuttig, want je doet er nog eens ideeën op.

Voorgerecht voor 4 personen
Voorbereiding 40 minuten (valt echt wel mee. Lees maar.)
Bereiding 25 minuten

Ingrediënten

4 stukken zalmfilet zonder vel
olijfolie
2 lente uitjes
2 teentjes knoflook
beetje suiker
flesje oestersaus
                (gewoon van de jumbo)
stukje gember (idem)
2 glazen witte wijn
pakje allesbinder
2 ons peultjes
1 rode paprika
Wat sesamzaad voor de garnering

Voorbereiding:

Leg de zalmfilets in een schaaltje en giet daar 4 el olijfolie overheen
Bestrooi die daarna met 2 el suiker
Laat dit 20 minuten marineren
Draai de zalmfilets daarna om, bestrooi ze opnieuw met suiker en olijfolie 
En laat ook dit 20 minuten marineren
Snij in de tussentijd de paprika in 4 helften en verwijder de zaadlijsten
Snij daarna die 4 stukken in reepjes.
Klaar. Viel best mee toch?

Dan gaan we nu het gerecht klaar maken

Breng wat water aan de kook en kook daarin de peultjes en de paprika in 20 min. ‘beetgaar’
Laat in een andere pan wat olijfolie heet worden
Knijp daarin de 2 tenen knoflook fijn
             Pas op! Niet te heet laten worden, want anders wordt de knoflook bitter.
Zodra de knoflook begint te bruinen doe je er 4 el suiker bij
Doe er 4 el oestersaus bij 
Schraap ongeveer 4 theelepeltjes van de gember af en doe die erbij
Snij de lente-uitjes in ringetjes en doe de meeste ervan ook in de saus (klein beetje bewaren voor garnering)
Maak de fles wijn open en proef of die lekker genoeg is.
Is die lekker genoeg? Doe dan 2 glazen wijn bij de saus en laat dit allemaal rustig 10 minuten indikken tot hij wat stroperig is.

Maak in de tussentijd in een andere pan wat olijfolie heet
Laat daarin de zalmfilets (in dezelfde 10 minuten) om en om rustig gaar worden.
Kijk nog even naar de saus. Is die nog niet voldoende ‘dik’ roer er dan 1 tl verdikkingsmiddel doorheen.
 

En dan opdienen:
Giet de peultjes en de paprika af en verdeel die over 4 bordjes
Giet daar de saus over- en omheen
Leg daar de zalmfilets bovenop.
En strooi daar wat sesamzaad en de overgebleven lente-ui overheen.

Lekker met een glas Merlot

Klik hier voor alle recepten