
Ingrediënten:
4 stevige kippenpoten
4 stevige uien
3 theelepels gedroogde tijm
Beetje olijfolie
100 gram gerookte magere spekblokjes
300 ml. rode wijn.
Gewoon de rode wijn die jij graag drinkt
½ pot wildfond (1 pot is 380 ml)
2 el appel- of perenstroop
2 plakjes ontbijtkoek (Snelle Jelle)
En voor het bijgerecht:
Ja ik weet dat wel, dat is hartstikke ouderwets, maar toch zo lekker:
8 plakjes katenspek
250 gr. boontjes
Voorbereiding:
Zet alvast de spekblokjes op laag vuur zodat ze rustig krokant kunnen worden.
Maak de uien schoon en snipper ze in stukjes
Verwijder het vel van de kippenpoten. Dat vel mag je weggooien
Snipper de ontbijtkoek
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd plm. 60 minuten
Bereiding:
Neem een pan met dikke bodem en warm daar de olijfolie in op. Bestrooi de kip met de tijm en wat peper.
Voeg de kippenpoten toe (en laat die rustig (om-en-om) 10 minuten aanbraden). Breng in een pannetje wat water aan de kook en kook daarin de boontjes gaar. Haal de poten uit de pan, verpak ze in aluminiumfolie en hou ze zo even warm.
Doe de uiensnippers in de pan en smoor die op laag vuur 10 minuten met het deksel op de pan. Maak de fes wijn open en proef of die lekker genoeg is. Jij bent de kok. Lekker genoeg?
Voeg dan de wijn en de fond toe en laat dat samen 5 minuten op hoog vuur een beetje inkoken. Zet het gas laag, voeg de ontbijtkoek toe en prak de stukjes net zo lang totdat een mooie saus ontstaat. Voeg eventueel nog wat stukjes ontbijtkoek toe om de saus nog iets dikker te maken. Voeg de stroop toe.
Voeg de spekblokjes toe. (die zullen nu wel krokant zin)
Doe daar de kippenbouten bij en laat die 45 min. meesmoren met deksel op de pan. Halverwege even de poten omdraaien.
Giet de boontjes af.
Verwarm het katenspek even in de magnetron, hooguit 30 seconden.
Rol daarna ieder plakje om een paar boontjes. Zo maak je 8 rolletjes.
Zo lekker….
Rien Eyzenga
Heb jij het recept van Rien gebruikt? Laat even weten hoe jullie het vonden.